Monday, May 22, 2017

Chapter 5/ 2017 : Life update ...

Assalamualaikum warahmatullai wabarakatuh ...

Good Day people.

Yeah surprising right? Hahaha... I'm still alive people ... still alive - alhamdulillah.

I have many things to pen down here but due to time constraint - previously I just jot down in my IG but due to further constraint - I'm not even have time to "drop by" at my own IG.

Life is in a bit BIG challenging phase.  

Too much stress until I think that I cannot cope with it anymore.
Dealing with s-o-c-a-l-l-e-d-b-r-a-i-n-l-e-s-s people is soooo much tiring and I don't know whether this is going to be worth for me to fight for it.  
I almost give up for several time. Indeed.  
T-A-K-T-I-P-U. Ahkak dah give up. 

But in every time i felt down - Allah will enlighten up again my way till it make me think that Allah want me to proceed with this plan.  Allahurabbi.




My father once told me (or the right word is motivate me) that :
"Ayah pernah mendapat satu nikmat, yang ayah tidak perjuangkan walau hak ayah dan rakan-rakan dinafikan ketika itu - mungkin sebab memang sifat orang kita ini redha dan terima sahaja apa adanya. Tapi ada seseorang dan sesungguhnya dia seorang diri fight for the rights - keluarkan belanja yang besar to win the case and finally dia menang.  Tapi bila dia menang - bukan dia seorang yang dapat manfaat, tapi satu malaysia yang terlibat mendapat manfaat - termasuk anak-anak ayah mendapat tempias manfaatnya.  And the worse think ever, I don't know who he is and I'm not be able to thank him for what he did.  Jadi jika kamu ada jalan, ada kepintaran, ada cara untuk menang dan mendapatkan hak kamu - usahakan. Tak perlu tunggu orang hargai sebab manusia memang sifatnya tidak reti menghargai. Go for it and may Allah always be with you for your good intention, Insya Allah."

Sungguh aku ter-motivasi. 
Cerita ini (tak perlu aku perincikan) menyebabkan aku tak boleh nak give up. 


Allahuakbar.

And,  in the end I realized that this is part of life circle/ cycle. 

Sebab life is a cycle. Satu hari kita dapat manfaat atas usaha orang lain, pada satu hari yang lain - kita pula perlu berusaha untuk memberi/ berkongsi manfaat dengan orang lain.

We have happy cycle at one phase and in some other phase, Allah will surely give us some test to see who is among us is the true believer.

Allah had mentioned in Surah Al-Ankabot (Surah number 29) verses 1 - 7.

1) Aliff Lam Mim

2) Do men think that they will be left alone on saying " We believe", and not be tried?

(Adakah manusia itu mengira mereke dibiarkan saja mengatakan "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?)

3)And certainly We tried those before them, so Allah will certainly know those who are true and He will certainly know the liars.

Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

4)Or do they who work evil think that they will escape  Us?  Evil is that they judge.

Ataukah orang yang mengerjakan kejahatan itu mengira mereka akan luput dari azab Allah? Amat buruklah apa yang mereka tetapkan itu.

5) Whoever hopes to meet Allah, the term appointed by Allah will then most surely come; and He is the Hearing and the Knowing.

Barangsiapa mengharapkan pertemuan dengan Allah, maka sesungguhnya waktu (yang dijanjikan) Allah itu pasti datang, dan DIA - lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

6) And whoever strives hard, he strives only for his own soul; most surely Allah is Self-sufficient, above (need of) the worlds.

Dan barangsiapa yang berjihad, maka sesungguhnya jihadnya itu adalah untuk dirinya sendiri. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari alam semesta.

7) And (as for) those who believe and do good, We will most certainly do away with their evil deeds and We will most certainly reward them the best of what they did.

Dan  orang-orang yang beriman dan beramal soleh, benar-benar akan Kami hapuskan dari mereka dosa-dosa mereka dan benar-benar  akan Kami beri mereka balasan yang lebih baik dari apa yang mereka kerjakan.

Surah At-Talaq (65) , at the end of versus 2, ... and whoever careful of his duty to Allah, Allah will make for him a way out.
... dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya),

{65: 3} And give him sustenance from whence he thinks not; and whoever trusts in Allah, He is sufficient for him; surely Allah attains His purpose; Allah indeed has appointed a measure for everything.

[65:3] Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.

And Allah is fair enough that Allah does not burden any soul more than what we can bear with. As Allah mentioned in the end of  Surah Al-Baqarah {2 : 286)

{2: 286} Allah does not impose upon any soul a duty but to the extent of its ability; for it is (the benefit of) what it has earned and upon it (the evil of) what it has wrought: Our Lord! do not punish us if we forget or make a mistake; Our Lord! do not lay on us a burden as Thou didst lay on those before us, Our Lord do not impose upon us that which we have not the strength to bear; and pardon us and grant us protection and have mercy on us, Thou art our Patron, so help us against the unbelieving people.

[2:286] Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir".

My friend and I already tried our very best for this battle and we are running out of idea already what's next.  If its already involved tribunal, lawyer, and xxx ...  I think we will wait and see - what's next.

To all my dear readers (if I still have any) - 
can you all please keep us in your doa especially in this coming month of Ramadhan - that Allah will help us out - and all of us will get back our rights, Insya Allah.
May Allah ease everything for you and me.

Alhamdulillah Ya Allah - for allowing me and for remind me on the above surah so that I can move on steadily and strongly - Insya Allah.

Ultimately to Allah we all shall return.

#Pray4NHHAS
#Pray4LARAIPutrajaya
#Pray4NHHasJourneyToUniversity.
#Pray4nhhasgetRefundFromAriq
Insya Allah

@loves_nhhas

Salam ramadhan kareem.
May Allah bless us all, Insya Allah.

17 comments:

  1. semoga segalanya dipermudahkan dan diberkati.... salam ramadan...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. cari motivasi untuk diri sendiri tuan

      Delete
  3. Orang Melayu dulu dulu selalu kata... Berat sama dipikul ringan sama dijinjing... Cubit peha kanan kiri terasa... Tapi itu dulu laa... Sekarang... Ringan nak ramai ramai... Berat ko sorang sorang... Sendiri cubit sendiri laa ko sakit... Akhirnya... Sakitnya tu di siniiii... Di siniii... Dalam hati... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
  4. Teruskan usaha & berdoa..Allah SWT yg membolak-balikkan hati manusia..

    Salam Ramadhan Al-Kareem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah...

      aameen.

      keep me in your doa kak

      Delete
  5. Assalamualaikum...lamanya nunggu hapdet...tgh berjuang lah ye ni..moga dipermudahkan

    ReplyDelete
  6. Selalu ingat kata2 ni..'jika merasakn ujian sebesar kapal..ingatlah nikmat Allah seluas lautan'

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx mak. sy suka kata2 ni...

      jazakillah khayr

      Delete
  7. No worries about other people who look down on you or make you sad till you give up on them. Just treat every person as you want to be treated and don't judge when you really know nothing about the other person. Always keep an open positive mind and help a person out when needed, ya :)

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
  8. don't give up sis. May allah ease everything kay,Amin. Keep me in your doa too. take good care huda comel:)

    ReplyDelete
  9. Kalo tak stress tu bukan kehidupan namanya dek non oii... tu syurga syurga..hhehee Be strong ok! Insya Allah akan dipermudahkan namanya... Mummy lagi stress tapi apapun terjadi, kehidupan wajib diteruskan... Kita chill chill ye..

    Anw Salam Ramadhan Huda... dengan ucapan Raya nanti jgn lupa dtg umah mummy tau..ehhee

    ReplyDelete
  10. Semoga dipermudahkan segala urusan akak.

    ReplyDelete
  11. innalillahiwainnailaihirojiun.. salam ramadhan cik huda tuuuh

    ReplyDelete
  12. Semoga dipermudah segala urursan.. semoga yang baik2 ja untuk kita dari Nyaaa

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)